Capoeira

Capoeira is een Braziliaanse vechtsport waarbij dans, acrobatiek en muziek gecombineerd worden met trap en verdedigingstechnieken.  Capoeira wordt niet ‘gevochten’ of ‘gedanst’ maar gespeeld. Het spel kan op verschillende manieren worden gespeeld.

Capoeiraspel in de roda

Het capoeiraspel vindt plaats in een kring van mensen die muziek maken: de zogeheten roda. De muziek die erbij gemaakt wordt bepaald het tempo en het type spel dat gespeeld wordt: snel of langzaam, agressief of mooi met veel acrobatiek.

Toch is Capoeira geen dans. Het is een fysieke interactie tussen 2 ‘Capoeirista’s’ die met elkaar spelen. Gecamoufleerd door de sierlijke bewegingen en acrobatiek, schuilt er een strategisch spelletje in waarbij beide spelers proberen elkaar te slim af te zijn, in de val te lokken en te verrassen met diverse aanvallen, tegenaanvallen, verdedigingen en overnames. Dit is het vechtsportelement van Capoeira.

Muziekinstrument gebruikt bij de capoeira lessen van Evolve Movement x Health

Capoeira dans & muziek

Het dansachtige element komt tot uiting in de basisbeweging van Capoeira: ‘de ginga’. Dit is een soepele veerkrachtige pas die alle bewegingen met elkaar verbindt. De expressie en sierlijkheid van de bewegingen in combinatie met de muzikale begeleiding wekken de indruk dat het om een dans gaat.

Er wordt gebruik gemaakt van diverse technieken zoals trappen, beenvegen, kopstoten en schaarbewegingen. Hierbij wordt je niet meestal niet geraakt, omdat je bij Capoeira meteen leert kijken en ontwijken in plaats van blokkeren zoals gebruikelijk is bij Oosterse vechtsporten. Ook leer je om je verdediging om te zetten in een tegenaanval.

Capoeiralessen bij Evolve Movement x Health
Acrobatiek tijdens de capoeira lessen bij Evolve Movement x Health

Capoeira acrobatiek

De acrobatiek in Capoeira is voor de meeste mensen het meest bekende onderdeel, maar is niet essentieel in Capoeira. Wel geef je op die manier blijk van je lichaamsbeheersing en geeft het naast de strategie in je spel aan hoe goed je in Capoeira bent.

Capoeira training

Capoeira is voor iedereen: jong en oud kan het leren. Ieder op zijn eigen niveau. De training is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Een training wordt gestart met een warming-up waarbij voldoende stretchtechnieken aan bod komen om de mobiliteit en lenigheid te verbeteren. Vervolgens worden er basistechnieken aangeleerd en geoefend. Deze technieken worden later in duo’s uitgevoerd waarbij bijvoorbeeld een persoon een aanval uitvoert en waarop de andere reageert met een verdediging of tegenaanval. Ook wordt er regelmatig acrobatiek geoefend. Hierbij begin je bij de basisacrobatiek. Vandaar uit wordt dit onderdeel verder uitgebouwd. De training word afgesloten met een ‘roda’. Onder begeleiding van muziek spelen telkens twee ‘capoeirista’s’ het spel. Hierbij kun je dan de geoefende technieken toe passen in het vrije spel.

Lestijden Capoeira trainingen

Hieronder vind je een overzicht van de actuele lestijden van de capoeira trainingen bij Evolve Movement x Health in Susteren.

DagTijd
Training
WO20:00 – 21:30Jeugd & Volwassenen
ZO10:00 – 11:30Jeugd & Volwassenen